Keresés:  OK    |    RSS Feed RSS    |   ENGLISH
főoldal  »  Friss hírek

Éghajlatváltozás 2007 – IPCC jelentés

2007. december 13. 10:56:50 (csütörtök)

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) negyedik értékelő jelentésének magyar nyelvű változata 2007. december 6.-án került bemutatásra a Magyar Tudományos Akadémia és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szervezésében tartott Éghajlatváltozás, nemzetközi együttműködés és a Nobel-díj című tudományos ülésen.

Az IPCC az éghajlatváltozás szakmai kérdéseivel foglalkozó ENSZ szervezet, melynek feladata a tudományosan megalapozott információk alapján segítsen átfogó és objektív képet adni Földünk éghajlatváltozásáról és a drámai változások elkerülését célzó intézkedések lehetőségeiről. A tanulmányok elkészítésében közel ezer – köztük számos magyar – tudós, szakértő vett részt. Az IPCC kiemelkedő tevékenységéért idén a Norvég Nobel Bizottság Nobel-békedíjat adományozott, megosztva ifj. Albert Arnold (Al) Gorral.

A tanulmány tartalmazza az IPCC három munkacsoportjának döntéshozói összegfoglalóját. Az első munkacsoport az éghajlatváltozás tudományos hátterével, a második az éghajlatváltozás hatásaival (vizsgálja a sérülékenységet és az alkalmazkodás lehetőségeit), a harmadik munkacsoport az ÜHG kibocsátások csökkentésének témakörével foglalkozik. 2007-ben látott napvilágot a negyedik jelentés, mely megerősíti azt a tudományos tényt, hogy a Föld átlaghőmérséklete nő és ezt döntő részben az emberi tevékenység okozza. A jelentés javaslatokat tesz a klímaváltozás elleni elkerülhetetlen intézkedésekre. A kiadvány a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat gondozásában jelent meg. pdf