Keresés:  OK    |    RSS Feed RSS    |   ENGLISH
főoldal  »  Friss hírek

Hatályba lépett a Kiotói Jegyzőkönyv végrehajtásáról rendelkező törvény

2007. június 27. 10:32:10 (szerda)

2007. évi LX. törvény az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről pdf

Az Országgyűlés 2007. május 29-én egyhangú szavazással elfogadta az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló törvényjavaslatot. A törvény főbb szabályozási pontjai a következők:
  • a Kiotói Jegyzőkönyv alapján létrejövő kibocsátási jogosultságok (kibocsátható mennyiségi egység ? AAU), mint kincstári tulajdonban lévő vagyoni értékű jogok létrehozása;
  • a kibocsátási jogosultságokkal, mint speciális környezetvédelmi relevanciájú vagyonnal való gazdálkodás megalapozása;
  • az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos nemzeti nyilvántartási rendszer létrehozása;
  • a kibocsátási jogosultságok nyilvántartását végző nemzeti forgalmi jegyzék létrehozása;
  • a kibocsátás-szabályozással kapcsolatos nemzeti program megalkotása.

A törvény meghatározza a kibocsátható mennyiségi egység (AAU) és a többi kiotói egység fogalmát, megteremti ezek létrejöttének és átruházásának jogi hátterét (a részletszabályokról kormányrendeletek készülnek). A kincstári vagyonnak minősülő kiotói egységekkel való gazdálkodás felelősségét a környezetvédelmi és vízügyi miniszterre telepíti. Meghatározza a kiotói egységekkel való gazdálkodásból befolyó bevétel felhasználásának kereteit; a bevételt az üvegházhatású gázok hazai kibocsátásának csökkentését célzó tevékenységek, intézkedések támogatására, nyelők általi eltávolításának növelésére, az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra kell fordítani. Létrehozza az üvegházhatású gázok nyilvántartásához szükséges nemzeti rendszert és a forgalomképes jogokat nyilvántartó nemzeti forgalmi jegyzéket. Fontos adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő az állami szervek és az üvegházhatású gázt kibocsátó szervezetek számára.

A törvény elfogadásával megnyílik annak lehetősége, hogy Magyarország megkezdje a Kiotói Jegyzőkönyv által bevezetett rugalmassági mechanizmusok ? így az együttes végrehajtás, a tiszta fejlesztési mechanizmus és a nemzetközi kibocsátási egység kereskedelem ? alkalmazását. A törvény egy sor további jogszabálynak és jogi eszköznek teremt jogi alapot, így a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiának, a kiotói egységekkel való gazdálkodás szabályainak és a nemzetközi együttműködéssel megvalósuló projekttevékenységeknek. Ezzel kapcsolatosan számos jogalkotási folyamat várható még a 2007. év folyamán.