Keresés:  OK    |    RSS Feed RSS    |   ENGLISH
főoldal  »  Klímapolitika  »  Tevékenység Magyarországon  »  Emisszió kereskedelem

2005-2007 közötti első kereskedési dőszak

Magyarország az üvegházhatású gázok kibocsátását szabályozó Kiotói Jegyzőkönyv aláírójaként, és az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (EU ETS) tagjaként kibocsátási egységeket oszt ki a jelentős szén-dioxidkibocsátással rendelkező ipari ágazatok (főként a villamosenergia-termelő, a távfűtő, a kőolaj-finomító vagy a cementgyártó ágazat) vállalatai és egyéb szervezetek számára.

Magyarország a 2005-2007-ig terjedő első vállalási időszakban összesen 30,2 millió tonnának megfelelő mennyiségű kibocsátási egységet osztott ki évente. A 2005-ös tényleges emisszióról szóló hitelesített adatok alapján az érintett ipari ágazatokhoz tartozó vállalatok csupán körülbelül 26 millió tonnányi üvegházgázt bocsátottak ki az év során. Így számos vállalat értékesíthette kvótafölöslegét azon vállalatok számára, amelyeknek hiányuk volt.

Az EU ETS-ben résztvevő legtöbb ország vállalatai – gyakran sokkal – kisebb mennyiségű szén-dioxidot bocsátottak ki 2005-ben, mint amennyit számukra az 2005-2007-ig terjedő vállalási időszakra vonatkozó eredeti kiosztási tervben engedélyeztek. Ezért amikor az év során nyilvánosságra hozták a hitelesített kibocsátási adatokat a kibocsátási egységek ára jelentős mértékben csökkent a nemzetközi piacokon. A kibocsátási egységek ára a tonnánkénti 30 eurós csúcsról őszre 8-10 euróra esett vissza.Az új belépő tartalékból való részesülés igénylése

  • Tájékoztató az új belépő szabályozásról doc
  • Új belépő tartalékból való igényléshez szükséges adatlap xls

 

Ahhoz, hogy az új belépő tartalékból részesülni tudjon egy létesítmény, üzemeltetőjének a kibocsátási egységek kiosztásának a jogosultságát megalapozó eseményt követő dec. 31-ig kérelmet kell benyújtania a Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszterhez (a továbbiakban: Miniszter), az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről szóló 2005. évi XV. törvény végrehajtásainak egyes szabályairól szóló 143/2005 (VII.27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 10.§-a alapján.