Keresés:  OK    |    RSS Feed RSS    |   ENGLISH
főoldal  »  Klímapolitika  »  Nemzetközi tevékenység

Kiotói Mechanizmusok

Röviden a rugalmassági mechanizmusokról

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Kiotói Jegyzőkönyve kötelező üvegházhatású gáz kibocsátás-csökkentésre kötelezi a fejlett országokat, valamint az átmeneti gazdaságú országok egy, részét a 2008-2012 közötti időszakban. Ennek a kibocsátás csökkentésnek elsősorban hazai politikákkal és intézkedésekkel kell eleget tenni, de a jegyzőkönyv lehetőséget ad kiegészítő, un. rugalmassági mechanizmusok használatára is.

A rugalmassági mechanizmusok alapgondolata két tényen alapszik:

  1. A kibocsátás csökkentés költségei különböző országokban eltérőek, mivel a technológiák fejlettségével és a kibocsátás-csökkentés hatásfokának növekedésével a további kibocsátás-csökkentés költsége exponenciálisan nő.
  2. Tekintve, hogy az antropogén eredetű üvegházhatás globális jelenség, hatását tekintve az, hogy az adott kibocsátás csökkentés hol történik, kevésbé lényeges.

A Jegyzőkönyv által biztosított flexibilis mechanizmusok

Név

Mely országok között?

Magyarázat

Együttes végrehajtás (joint implementation -JI)

Kibocsátás-csökkentési vállalással rendelkező országok között, amelyek ratifikálták a Kiotói Jegyzőkönyvet

Egy cég másik országban beruház egy olyan projektbe, melynek eredményeként kibocsátás csökkentés jön létre - ennek a csökkentésnek egy részét a cég „haza viheti" és otthon ennyivel többet bocsáthat ki. Fontos feltétel, hogy a beruházás csak a kibocsátás csökkentés miatt legyen kifizetődő - „busines as usual" projektek nem kaphatnak elismert kibocsátás csökkentést

Nemzetközi kibocsátás kereskedelem

Kibocsátás-csökkentési vállalással rendelkező országok között, amelyek ratifikálták a Kiotói Jegyzőkönyvet.

Bizonyos szektorokban az üvegházgáz kibocsátás mennyisége hosszabb távú engedélyekhez kötött. A cég amely kevesebbet bocsát ki, mint amennyi engedélye van, a felesleget eladhatja, míg olyan cégek, melyeknek a kibocsátása több mint az engedélye, engedélyeket kell vennie másoktól.

EU buborék (EU 15 burden sharing)

Az EU-15 között, a Jegyzőkönyv értelmében a csatlakozó országok nem vehetnek részt benne 2012-ig

Az EU-15 közösen vállalt 8 %-os kibocsátás-csökkentést, amelyet a tagállamok együttesen teljesítenek, úgy hogy egymás között állapodnak meg a kibocsátás-csökkentés mértékében

Tiszta fejlesztési mechanizmus (clean development mechanism - CDM)

Kibocsátás-csökkentési vállalással rendelkező országok és fejlődő országok között

Az együttes végrehajtáshoz hasonló mechanizmus, amely esetén a beruházás fejlődő országban történik, a projektet egy nemzetközi tanács felügyeli és a haszon részben a rendszer fenntartására és a klímaváltozás hatásainak fokozottan kitett fejlődő országok megsegítésére szolgál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt kibocsátás-csökkentés az azt vállaló országok kibocsátásának 5,2 %-a, míg az éghajlat stabilizálásához több mint 60 %-os csökkentés kell. Szükségszerű, hogy a kiotói vállalásoknál szigorúbb megszorító intézkedések lépjenek életbe a 2012-t követő időszakban.

Az EU 2003. október 27-én jelentetett meg egy irányelvet, amely a Kiotói Jegyzőkönyvben lefektetett kibocsátás-kereskedelmi rendszerrel kompatibilis, belső kibocsátás-kereskedelmi rendszert vezet be.

További információ >> 

kapcsolódó információk